epirus

Ο χρόνος διακοπής λειτουργίας (downtime) στη βιομηχανική παραγωγή, ειδικά αν δεν είναι προγραμματισμένος, αποτελεί πραγματικό κίνδυνο. Κάθε λεπτό αδράνειας των μηχανημάτων σημαίνει καθυστέρηση παραγωγής, δυσαρεστημένοι πελάτες και χαμένα χρήματα.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Forbes, ο μέσος κατασκευαστής αντιμετωπίζει 800 ώρες διακοπής λειτουργίας του εξοπλισμού ετησίως. Αν μεταφράσουμε αυτές τις ώρες σε χρήματα, το ποσό που μια εταιρεία μπορεί να χάνει κάθε χρόνο εξαιτίας downtime είναι εξωφρενικά υψηλό.

Όμως αυτός ο κίνδυνος, με την τεχνολογία που είναι εύκολα διαθέσιμη σήμερα, μπορεί να περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν πάρα πολλές μέθοδοι που μπορούν να σε βοηθήσουν σε αυτό το πρόβλημα. Εμείς, όμως, επιλέξαμε σε αυτό το άρθρο να σου μιλήσουμε για τα 5 βασικά πράγματα από τα οποία πρέπει να ξεκινήσεις για να μειώσεις σημαντικά το downtime των μηχανημάτων.

1. Επένδυσε στην Προληπτική Συντήρηση

Ο χρυσός κανόνας για την αποφυγή του downtime είναι η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος προληπτικής συντήρησης. Έτσι, εντοπίζονται και αποκαθίστανται ζητήματα πριν προλάβουν να κλιμακωθούν σε σοβαρά προβλήματα που θα απαιτούν τη διακοπή λειτουργίας ενός μηχανήματος. 

Η Προληπτική Συντήρηση, βέβαια, έχει κι αυτή τις προκλήσεις της και απαιτεί οργάνωση και την καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ του προσωπικού σου. Για παράδειγμα, ο εργασίες προγραμματισμένης συντήρησης πρέπει να γίνονται σε ώρες που θα επηρεάζεται στο λιγότερο δυνατό η παραγωγή. 

Και φυσικά, όταν ένα μέλος του προσωπικού ολοκληρώνει ένα task, πρέπει να το καταγράφει και να ενημερώνει τους εμπλεκόμενους, ώστε η διαδικασία να προχωρά σωστά και εντός χρονοδιαγράμματος. 

2. Μέτρησε τη Συνολική Αποτελεσματικότητα του Εξοπλισμού

Η Συνολική Αποτελεσματικότητα του Εξοπλισμού (Overall Equipment Effectiveness – Ο.Ε.Ε.) συνδυάζει μετρήσεις διαθεσιμότητας, απόδοσης και ποιότητας για να παρέχει μια συνολική εικόνα της αποδοτικότητας του εξοπλισμού.

Ταυτόχρονα, σε βοηθάει να παρακολουθείς το downtime και να κατανοείς τους λόγους που αυτό συνέβη. Αν έχεις τα σωστά δεδομένα στα χέρια σου σχετικά με τη λειτουργία του εξοπλισμού και όλων των συμβάντων, θα είναι πολύ πιο εύκολο να κάνεις τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να προλάβεις τυχόν προβλήματα. Γιατί πλέον θα ξέρεις τι φταίει.

3. Βελτιστοποίησε τη Διαχείριση Ανταλλακτικών

Φαντάσου να βρίσκεσαι μπροστά σε μια απροσδόκητη και σοβαρή βλάβη ενός μηχανήματός σου. Φαντάσου, όμως, για την αποκατάσταση της βλάβης να χρειάζεται ένα ανταλλακτικό το οποίο δεν έχεις αυτή τη στιγμή στη διάθεσή σου. Ο χρόνος διακοπής λειτουργίας αυτομάτως πολλαπλασιάζεται, αφού θα πρέπει να περιμένεις να το παραλάβεις. 

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να παρακολουθείς συνεχώς το απόθεμά σου και να έχεις πάντα διαθέσιμες βασικές προμήθειες. 

4. Διασφάλισε τη Σωστή Εκπαίδευση της Ομάδας σου

Τα προβλήματα στον εξοπλισμό δεν οφείλονται πάντα σε βλάβες λόγω ελλιπούς συντήρησης ή παλαιότητας. Πολλές φορές προέρχονται από ανθρώπινα λάθη. 

Είναι πιθανό ένας εργαζόμενος να χειρίζεται με λάθος τρόπο τον εξοπλισμό. Γι’ αυτό, είναι υποχρέωση του υπεύθυνου συντήρησης, παραγωγής ή διαχείρισης εγκαταστάσεων να διασφαλίσει ότι όλοι οι εργαζόμενοι είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι, ώστε να κάνουν όσο το δυνατό λιγότερα λάθη.

Η εκπαίδευση, βέβαια, προϋποθέτει συγκεκριμένες συνθήκες, για να είναι αποτελεσματική:

  • Πολλές φορές δεν αρκεί μόνο ένας κύκλος εκπαίδευσης. Αν παρατηρούμε τυχόν αστοχίες κατά τη διάρκεια της δουλειάς από το προσωπικό μας, είναι σημαντικό να τους ενδυναμώσουμε με περαιτέρω εκπαίδευση.
  • Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η εκπαίδευση είναι κατανοητή και προσβάσιμη για όλα τα μέλη της ομάδας μας. 
  • Μετά την εκπαίδευση, πρέπει να αξιολογήσουμε τη γνώση που έλαβε το προσωπικό με τεστ. 

5. Επένδυσε στην Τεχνολογία για όλα τα παραπάνω

Διαβάζοντας μέχρι εδώ, είναι πολύ πιθανό να αναρωτήθηκες “Πώς θα γίνουν όλα αυτά; Πότε θα προλάβουμε; Ποιος θα τα κάνει;”

Και έχεις απόλυτο δίκιο, γιατί είναι όλες και σημαντικές και χρονοβόρες διαδικασίες. Όχι, όμως, αν τις κάνεις με τη βοήθεια της τεχνολογίας. 

Σκέψου, για παράδειγμα, πόσο σημαντική είναι η Συνολική Αποτελεσματικότητα του Εξοπλισμού που συζητήσαμε νωρίτερα. Αυτή προϋποθέτει τη συλλογή αμέτρητων δεδομένων από πολλούς εμπλεκόμενους. 

Και ακόμα κι αν καταφέρεις να συλλέξεις όλα αυτά τα δεδομένα, μέτα κάποιος πρέπει να καθήσει να τα συγκρίνει, να τα αναλύσει και να εξάγει συμπεράσματα. Όλη η παραπάνω διαδικασία απαιτεί πολύ χρόνο.

Γνώριζες, όμως, ότι υπάρχουν έξυπνα συστήματα που σε βοηθούν στη συλλογή και καταχώρηση των δεδομένων και υπολογίζουν αυτόματα το ποσοστό Συνολικής Αποτελεσματικότητας του Εξοπλισμού;

Παρόμοια, η τεχνολογία μπορεί να σου λύσει τα χέρια και στους υπόλοιπους τομείς, όπως η εκπαίδευση του προσωπικού σου, η δημιουργία και η τήρηση ενός συνεκτικού προγράμματος προληπτικής συντήρησης και πολλά άλλα. 

Οργάνωσε τις Πρακτικές Συντήρησης και Μείωσε το Downtime με την Tekmon

Στην Tekmon ειδικευόμαστε στην ενίσχυση της παραγωγικότητας των ομάδων πρώτης γραμμής μέσω της ταχείας ψηφιοποίησης των διαδικασιών. 

Η πλατφόρμα μας προσφέρει λύσεις για καθημερινές λειτουργίες, μαζική ειδοποίηση και εκπαίδευση εξ αποστάσεως, προσαρμοσμένες και σε εξ αποστάσεως υπαλλήλους.

Γνωρίζοντας καλά τις προκλήσεις των ομάδων τεχνικής συντήρησης, έχουμε δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη λύση που:

  • Βελτιστοποιεί τη συνεργασία της ομάδας.
  • Ψηφιοποιεί τα inspection checklist και σε απαλλάσει από τις διπλοκαταχωρήσεις.
  • Σε βοηθάει στη διαχείριση των ανταλλακτικών και του αποθέματος και άλλα πολλά!

Θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πώς μπορούμε να σε βοηθήσουμε; Κάνε κλικ εδώ και κλείσε σήμερα ένα ραντεβού με την ομάδα μας!