Γιατί οι εταιρείες σήμερα δίνουν τη δέουσα σημασία στην αξιολόγηση των προμηθευτών τους;
Πολύ απλά, επειδή έχουν αναγνωρίσει το σημαντικό ρίσκο που υπάρχει στην ποιότητα, την παραγωγικότητα και γενικά την αποτελεσματική λειτουργία της εταιρείας, όταν δεν έχουν σαφή εικόνα των επιδόσεων και των εργασιών των προμηθευτών.
Σκέψου μόνο πόσα μπορεί να χάνεις, αν δεν έχεις ένα δομημένο σύστημα αξιολόγησης των προμηθευτών σου:
- Μήπως υπάρχουν κρυφά κόστη;
- Με συμφέρει η συνεργασία μου μαζί τους βάση της απόδοσής τους και των χρημάτων που τους δίνω;
- Μήπως γίνονται αστοχίες που δεν ξέρω και θα μου κοστίσουν;
Επομένως, η διαδικασία αξιολόγησής τους είναι μονόδρομος. Και τα οφέλη που προκύπτουν από αυτή είναι πολλά και σημαντικά.
Τι Κερδίζεις με το Σύστημα Αξιολόγησης Προμηθευτών;
- Περιορισμός ρίσκου: Μπορείς να εντοπίσεις νωρίς δυνητικούς κινδύνους και να τους περιορίσεις ή να τους εξαλείψεις.
- Πλήρης εικόνα των επιδόσεών τους: Με ένα ολοκληρωμένο σύστημα αξιολόγησης των προμηθευτών σου με αντικειμενικά κριτήρια, έχεις και αντικειμενική και ρεαλιστική εικόνα του performance τους.
- Διαφάνεια: Και αυτοί γνωρίζουν με τι κριτήρια αξιολογούνται, αλλά κι εσύ γνωρίζεις πώς ακριβώς εργάζονται.
- Αυξημένη απόδοση των προμηθευτών: Όταν γνωρίζεις τι ακριβώς χρειάζεται βελτίωση και το επιοινωνείς με τους προμηθευτές, τους δίνεις πρακτικές συμβουλές για το πώς ακριβώς να αναβαθμίσουν τις εργασίες τους. Ξέρουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν.
- Διαρκής βελτίωση: Η αξιολόγηση δημιουργεί μια κουλτούρα βασισμένη στην αποδοτικότητα και τη διαρκή βελτίωση, που ενθαρρύνει τους προμηθευτές να εξελίσσουν διαρκώς τις εργασίες τους.
- Ξέρεις με ποιους να προχωρήσεις: Αξιολογώντας τους προμηθευτές σου συγκρίνοντας τα στοιχεία, επιλέγεις εύστοχα με ποιους θέλεις να συνεχίσεις να συνεργάζεσαι και ποιοι ενδεχομένως δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα πρότυπα της εταιρείας.
- Καλύτερη επικοινωνία: Όταν προσφέρεις στους προμηθευτές σου συγκεκριμένο feedback, προτάσεις για βελτίωση και σαφείς προσδοκίες, καλλιεργείς μια ουσιαστική επικοινωνία και σχέση μαζί τους.
3 Tips για ένα Αποτελεσματικό Σύστημα Αξιολόγησης Προμηθευτών
Μήπως σε βάλαμε σε σκέψεις και τώρα αναρωτιέσαι πώς ακριβώς θα δημιουργήσεις αυτό το σύστημα αξιολόγησης;
Θα σε βοηθήσουμε να ξεκινήσεις, δίνοντάς σου 3 βασικά tips, ώστε το σύστημα αξιολόγησης που θα φτιάξει να έχει ουσία και να σου φέρνει αποτελέσματα:
Καθορισμός KPIs
Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνεις είναι να ορίσεις τους βασικούς δείκτες απόδοσης (KPIs). Με άλλα λόγια, βάσει ποιων κριτηρίων θα αξιολογείς τους προμηθευτές; Βάσει ταχύτητας παράδοσης; Βάσει ποιότητας προϊόντος;
Τα KPIs είναι στην ουσία οι στόχοι που πρέπει να πετυχαίνουν οι προμηθευτές σου, ώστε να έχει αξία και να συμφέρει η συνεργασία σου μαζί τους.
Κατηγοριοποίησε και ιεράρχησε τους προμηθευτές
Σε μια εταιρεία, δεν παρέχουν όλοι οι προμηθευτές το ίδιο προϊόν ή υπηρεσία. Προκειμένου, λοιπόν, να έχει νόημα η αξιολόγηση και να μη συγκρίνεις άνομοια πράγματα, πρέπει πρώτα να τους κατηγοριοποιήσεις.
Στη συνέχεια, πριν προχωρήσεις στην αξιολόγηση, ιεράρχησε τους προμηθευτές μέσα σ’ αυτές τις κατηγορίες, ξεκινώντας από τους πιο στρατηγικούς συνεργάτες και φτάνοντας σ’ αυτούς με τη λιγότερη αξία.
Επίλεξε τη μέθοδο αξιολόγησης
Πριν ξεκινήσεις, είναι απαραίτητο να αποφασίσεις τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η αξιολόγηση. Ποια θα είναι τα εργαλεία σου; Θα χρησιμοποιείς checklists; Ερωτηματολόγια; Κάποιο software;
Εδώ το σημαντικό είναι να βρεις τη μέθοδο που εγγυάται τα πιο έγκυρα αποτελέσματα. Πάντως, σε όποια μέθοδο και αν καταλήξεις, το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να την εφαρμόσεις και να τη δοκιμάσεις, ώστε να διασφαλίσεις ότι λειτουργεί.
Πώς Μπορούμε Να σε Βοηθήσουμε
Ένα σύστημα αξιολόγησης των προμηθευτών είναι απαραίτητο και πρέπει να είναι αποτελεσματικό. Δεν χρειάζεται, όμως, να είναι και δύσκολο. Άλλωστε, το κάνεις για να σου λύσει προβλήματα, όχι για να σου δημιουργήσει νέα.
Η Tekmon μπορεί να κάνει τη διαχείριση των αξιολογήσεων των προμηθευτών πολύ πιο εύκολη για σένα. Αντί να χρησιμοποιείς έντυπες φόρμες και λίστες, που οδηγούν σε λάθη και παραλείψεις, μπορείς να ψηφιοποιήσεις τα πάντα.
Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι Βασικοί Δείκτες Απόδοσης (KPIs), τα σημεία αναφοράς και οι μέθοδοι αξιολόγησης μπορούν να μετατραπούν σε ψηφιακές φόρμες.
Χάρη στο λογισμικό της Tekmon, μπορείς επίσης να αυτοματοποιήσεις τη διαδικασία εφαρμογής και ανάλυσης των μεθόδων αξιολόγησης. Το λογισμικό βοηθά να παρακολουθείς πόσο καλά λειτουργούν, δημιουργώντας αυτόματα αναφορές με βάση τα δεδομένα που συλλέγονται.
Ακόμη, η Tekmon μπορεί να συγχρονιστεί με εργαλεία Business Intellignece (BI) για την ανάλυση επιπλέον δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.
Αλλά οι δυνατότητες του λογισμικού μας δεν σταματούν εκεί. Θα ήθελες να μάθεις περισσότερα; Έχεις απορίες σχετικά με τα οφέλη και τις λειτουργίες του λογισμικού; Θα χαρούμε πολύ να συζητήσουμε τα πάντα σε μια συνάντηση μαζί σου.